Türkiye"de 2000'dan bu yana birçok gıdaya raf ömrünü uzatmak için
radyasyon veriliyor. Gıdaların raf ömrünü uzatmak için verilen
radyasyonlu gıdaları yiyen birçok hayvan öldü.
BÜ. Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü'nden Hakan Girgin ve araştırma arkadaşları, et, et
ürünleri ve baharatlarda yoğun olarak kullanılan ışınlama teknolojisinin
zararlarını araştırdı. Ekip üyeleri, halk arasında meyve sinekleri
olarak bilinen ve gen dizileri insanlarla benzerlik taşıyan drozofilanın
besleneceği mamaları 25, 50 ve 100 kilo Gray (kGY) oranında ışınladı.
Ardından 3 grup sineği bu mamalarla besledi. Başka bir grup sineğe ise
ışınlanmamış mama verildi.
Sineklerde önemli 3 belirgin fark tespit edildi.
1) Rengi soluk sarımsı olan sinekler karardı.
2) Sayılarında ciddi oranda azalma meydana geldi. Işınlanmış mamalarla beslenen sineklerin yüzde 70'e yakını öldü.
3) Üremelerinde gecikmelerin olduğu tespit edildi.
Öte yandan, hiç ışınlanmamış mamaları yiyen sineklerin sayısında ve renginde herhangi bir değişikliğe rastlanmadı.
Girgin, ışınlamanın doğrudan gıdaların genetiğini değiştirdiğini belirterek,
"Bilim insanları zararlı etkisi olduğuna dair ikiye bölünmüş durumda.
Ben kesinlikle zararlı olduğu kanısındayım. Gıdaların geninde meydana
gelen bu moleküler değişikliğin kansere neden olma ihtimali söz konusu"
dedi. Yine, ışınlamada radyasyonun bir çeşidi olan iyonize
radyasyon kullanıldığını söyledi.
IŞINLAMA NEDEN YAPILIR?
Girgin, "Işınlama, gıdaların raf ömrünün uzatılması amacıyla
bakteri, küf, böcek ve parazit gibi canlıların yok edilmesi amacıyla
kullanılıyor. Bunlar avantajlı kısmı. Ancak ışınlama canlıların DNA'sına
zarar verebilir. Hatta 9 kGy ışınlama dozu gıdanın DNA"sında yüzde 99,7
oranında parçalanmaya sebep olabiliyor" dedi.
Gıdalarda Yoğun mu Kullanılıyor
?
Türkiye"nin de içinde bulunduğu yaklaşık 60-65 ülkede ve yaklaşık
60-65 gıda türünde ışınlamanın yaygın olarak kullanıldığını belirten ekip, "En yaygın olarak baharat, çay, yumrular, tahıllar gibi
bitkisel ürünlerde ve dondurulmuş et-et ürünleri ve balıkta yaygın
olarak kullanılıyor" diye konuştu. Yapılan araştırmaların birçoğunda
ışınlama teknolojisinin faydadan çok zararı olabileceğine dikkati çeken ekip şöyle devam etti: "Örneğin ışınlama ile gıdada, kanserin
habercisi olan toksik maddeler ortaya çıkabiliyor. Bu gıdaları sürekli
tüketince toksik maddeler vücudumuzda birikebiliyor. Ayrıca ışınlama
sonucu gıdadaki vitaminlerde önemli ölçüde (%80) eksiklik meydana
gelebiliyor."
Direkt DNA'yı Etkiliyor ve İnsan Sağlığı Baz Alınmıyor
Işınlamanın insan sağlığını etkiliyor, "Gıdalarda ve onu tüketen insanlara zarar
verebilir. Çünkü hücre çekirdeğine kadar girip direk DNA"ya etki
edebiliyor."
Dozlar
belirlenirken bunun insan sağlığına etkisinin göz önüne alınmıyor. Belirtilen limitler gıdanın kalitesi açısından
değerlendirilir.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Yorum yaptığınız için teşekkürler..