LiteCoin Denen Şey Nedir ve Ne Demektir? (LTC)
Litecoin bildiğiniz üzere daha önceleri çıkan BitCoin'in altcoini olup, dünyanın herhangi bir yerinden başka bir yerine aracısız ve kontrolsüz ödeme sağlayan P2P bir dijital online-para birimidir. wikipedia'da verilen bilgiye göre ise Litecoin, MIT/X11 lisansı altında piyasaya sürülmüş, bitcoinden esinlenilmiş, ve onun gibi açık kaynaklı bir protokol olarak hazırlanmıştır.
Herhangi bir merkezi komite altında denetime tabii değildir. Kasım 2013 itibariyle Wall Street Journal, CNBC ve New York times gibi medyalarda Bitcoin
alternatifi olarak anılması sonucunda, yeni sanal girişimciler tarafından oldukça yaygınlaşmıştır. Litecoin 220 milyon dolarlık pazar payı ile en büyük ikinci kripto-para birimidir.
Temel olarak her bir Litecoin, 100 milyon küçük parçacığa bölünmüş olup, sekiz adet ondalık birim tarafından tanımlanır.
Bitcoinden sonra devam eden furyaya yeni bir rakip ve yeni başlayacaklara yelken açmak amacıyla 13.10.2011'de şuan daha bilinmeyen kişilerce bilişim uzmanı solomon chatjn'den esinlenerek bitcoin'le aynı mantıkta bir dijital para birimi üretilme fikri geldi.
(Ortalama 2,5 dakika) ve scrypt tabanlı bir işlem kanıtı algoritması kullanarak, normal bilgisayarların normal haliyle sahip olduğu GPU işlemcileriyle kolayca işlenebilmekte yani üretilebilmektedir. Litecoin ağı, 84 milyon "coin" üretebilecek şekilde tasarlanmıştır.
Diğer makalemizde anlattığımız üzere BTC'de üst limit 21 milyon diye belirlenmiş bu sebepten LTC'nin biraz daha uzun vadede değerleneceği düşünülüyor.
Fark olarak çözülecek hashlerde farklıdır BTC'de sha256 iken LTC'de scrypt dir.
Bitcoin gibi son iki ay içerisinde 1 dolar seviyelerinden 10 dolara kadar çıkmış durumdadır..
Hash Mantığı Nedir?Belki içinizden, çözülen hash'ler para ediyor, e bu çözülen hashler ne işe yarıyor ki? diye düşünebilirsiniz. Bu hashler tabiki çözülmek için değiller bu hashler sadece limitleyici, şu süre zarfında şu kadar hash üretebilsin diye bir bariyer gibi düşünülebilir. En yüksek tekjonoloji ile 10 saatte 1 LTC üretebilirse buna göre değer belirleniyor, eğer teknoloji ilerler 1 saatte 1LTC üretilirse LTC değer kaybeder, bu yüzden hash zorlaştırılarak tekrardan 10 saate çekilir yani hash'ler 1 LTC'nin ne kadar sürede piyasaya girişini kontrol eder.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Yorum yaptığınız için teşekkürler..